24/2/12

Bacallà amb samfaina

IMG_8117

Després del Carnaval, festa pagana que té els seus orígens en les Bacanals grecoromanes, comença el període de la Quaresma, durant el qual, segons la tradició cristiana, queda totalment prohibit el consum de carn i tot tipus d’excessos. Hi ha una cançó popular catalana que cantàvem de petits a l’escola que reflecteix a la perfecció aquests costums:

Carnestoltes quinze voltes
i Nadal de mes en mes
cada dia és una festa
la Quaresma mai vingués.
La Quaresma és arribada
ja ho podem considerar
no podem menjar costelles
sinó ous i bacallà
.

I és potser per aquesta cançó que vaig aprendre de petita que sempre que arriba la Quaresma em vénen el cap els ous i el bacallà. Una de les receptes que a casa no falla per aquestes dates és el bacallà deQquaresma de la iaia Roser, però avui us vull explicar una altra recepta amb bacallà, que podem fer en qualsevol època de l’any. Es tracta del bacallà amb samfaina, un altre plat que he après de la meva àvia paterna i un dels meus plats preferits. Queda tan bo que, malgrat tenir el peix i les verdures com a protagonistes, també ha conquistat l’estómac de l’Aleix!

Ingredients per a 4 persones:

8 talls de morro de bacallà
2 pebrots vermells
2 albergínies
6 tomàquets madurs
1 ceba
1 all
farina
oli d’oliva verge extra
sal

Preparació:
Temps estimat:
1 hora + 20 minuts

  • Un cop dessalat el bacallà i ben sec, passeu-lo per farina i fregiu-lo en una cassola amb oli ben calent. Quan estigui daurat, retireu-lo de la cassola i reserveu.
  • En el mateix oli, sofregiu-hi l’all i la ceba ben picadets a foc baix.
  • Mentrestant, peleu les albergínies i els pebrots i talleu-los a daus no massa grans.
  • Quan la ceba estigui toveta i transparent, afegiu-hi el pebrot i l’albergínia.
  • Coeu les verdures a foc mig amb la tapadora posada i, mentrestant, ratlleu els tomàquets.
  • A mitja cocció, afegiu-hi el tomàquet ratllat, apugeu el foc i deixeu que faci xup-xup fins que el tomàquet estigui ben cuit. Salpebreu al vostre gust tenint en compte que el bacallà ja hi aportarà un punt de salat.
  • Tot seguit, abaixeu una mica el foc i afegiu el bacallà a la cassola, tenint cura que la gelatina que té entre la pell i el tall es desprengui i la samfaina quedi molt més bona.
  • Deixeu coure 3-4 minuts i deixeu que reposi uns minuts més abans de servir.

Amb “platillos” com aquest no crec que seguir rigorosament la Quaresma hagués de ser una penitència!

27 comentarios:

  1. T'ha quedat molt bé la samfaina, a casa ens agrada tant amb bacallà com amb conill.

    No coneixia aquesta cançó :-)

    Petons maca

    ResponderEliminar
  2. Aquesta temporada té aixó de bó, bacallà, i ous .. m´encanta amb samfaina. Petons i bon cap de setmana.

    ResponderEliminar
  3. Mira aquí he manjar apuesta plat...que bo....petons

    ResponderEliminar
  4. Hola Anna guapa tu

    i que bo, es una de les versions de cuinar el bacallà que agrada molt i molt a casa, el teu es veu de Super 10

    mil petonets Susanna

    ResponderEliminar
  5. Mmmm boníssim Anna! m'encanta el bacallà amb samfaina, és dels meus plats preferits! Aquesta cançó també la cantava de petita :) petonets

    ResponderEliminar
  6. qui ho diu que per quaresma tot és dolent? visca el bacallà!(amb ous, amb samfaina i de tota manera)

    ResponderEliminar
  7. que bo el bacallà amb samfaina, a casa el fem sovint acompanyat amb un ou dur

    ptns

    ResponderEliminar
  8. La samfaina con todo y con bacalao..uhmm!!
    Besos y buen fin de semana!!

    ResponderEliminar
  9. Mmmmmm boníssim!! :D Si em permets em copio la recepta, que m'encanta el bacallà, i la samfaina em torna boja!! jeje Entre això i els brunyols... m'encanta la Quaresma! :D

    Un petoneeet! :D

    ResponderEliminar
  10. yo me apunto a hacer penitencia con platos como este que has preparado,divino y para sucar pa
    bon cap de setmana
    peto

    ResponderEliminar
  11. Doncs si cal fer l'esforç de menjar plats com aquest per Quaresma el farem... quina pinta!!! jejeje
    Petonets
    Sandra

    ResponderEliminar
  12. Bonissim aquest bacallà, a mi no se'm faria dificil el dejú de la quaresma, ja que quasi mai en menjo....no coneixia la canço i m'ha encantat!! a dsfrutar del peixet!! petonets

    ResponderEliminar
  13. El bacallà amb samfaina és un dels meus plats preferits. T'ha quedat genial, tens un tallet de pa per sucar?
    Petons

    ResponderEliminar
  14. Boníssim plat!!!! amb safaina i bon pa, per què el plat ho demana....ummmmm! petons

    ResponderEliminar
  15. el bacallà amb samfaina, un plat de quaresma idea per a menjar qualsevol època de l'any!

    PTNTS
    DOLÇA

    ResponderEliminar
  16. Hummmmmmm un bacallà bonissim.
    Tens un premi al meu blog.

    ResponderEliminar
  17. encara no m'he atrevit mai a fer un bon plat de bacallà, seria moment.. molt bona recepta.
    t'he deixat un parell de premis al meu blog,
    Núria-Cocó
    http://algomasquecocina.blogspot.com

    ResponderEliminar
  18. Un clàssic que sempre ve de gust i per quaresma encara més.
    Salut,
    Pepin

    ResponderEliminar
  19. Jo no sóc gaire de bacallà, però t'asseguro que aquest el tastaria! I que diguin que fer abstinència és sacrificat, je je je... ;)

    ResponderEliminar
  20. El bacallà amb samfaina es un clàssic de les avies, una recepta per qualsevol dia de l'any.
    Petons.

    ResponderEliminar
  21. Es un plat molt típic però molt bo, t'ha quedat molt bé, m'agrada la teva versió.
    Una abraçada

    ResponderEliminar
  22. El bacallà amb samfaina, és un plat exquisit per sucar-hi molt de pa, te una pinta boníssima
    Petons

    ResponderEliminar
  23. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  24. Hola!que buenas recetas. He descubierto esta página, www.cazarecetas.com, donde puedes subir tus recetas, promocionar tu blog y ganar un dinerillo con ellas. Echale un ojo por si te interesa.
    Un saludo.

    ResponderEliminar
  25. Hola Anna, buenisima y deliciosa receta. El bacalao es un manjar y super tipíco de la cuaresma. Me apunto tu receta.

    Un beso.

    ResponderEliminar
  26. Wooowww!! Anna, vengo a meter el tenedor en este plato maravilloso, menudo platazo..

    ResponderEliminar