29/9/12

Bescuit genovès amb xocolata i taronja

IMG_0431

El dissabte passat va ser un dia especial: l’Aleix feia 36 anys! I, per celebrar-ho, vaig pensar de fer-li un dels pastissos que més li agraden, dels que combinen la xocolata negra amb la taronja amarga. La base del pastís, la vaig fer seguint la recepta del bescuit genovès que ve al llibre bàsic de receptes de la THM. La cobertura la vaig elaborar seguint les instruccions de la recepta de bescuit de xocolata que venia amb les instruccions de la xocolata per a postres Nestlé. I, per a la resta, només va ser necessària una mica d’imaginació i rebuscar pels calaixos de casa, on vaig trobar un munt de cosetes bones de xocolata que em van anar la mar de bé per decorar el pastís. La innovació d’aquest any van ser les espelmes bengala, que vaig comprar el divendres a la nit a l’Opencor de Badalona, però la veritat és que no van donar massa bon resultat, perquè el tres no hi va haver manera humana d’encendre’l…

IMG_0433

Ingredients per al bescuit:

4 ous
120 g de sucre
1 sobre de sucre avainillat
120 g de farina
1 polsim de sal
mantega per untar el motlle

Ingredients per al farcit:

melmelada de taronja

Ingredients per a la cobertura:

4 preses de xocolata Nestle postres
100 ml de nata per muntar
50 g de mantega
vitutes de xocolata per arrebossar el contorn
decoració de xocolata blanca i negra

Preparació:
Temps estimat:
40 minuts + 25 minuts de cocció + una nit d’espera

IMG_0454

  • El dia abans comencem a preparar el bescuit. Preescalfem el forn a 180º.
  • Col·loquem la papallona a la THM i hi introduïm els ous, el sucre i el sucre avainillat. Programem 6 minuts, 37º, velocitat 4.
  • Tornem a programar 6 minuts, velocitat 4 (aquest cop sense temperatura).
  • Afegim la farina al voltant de la papallona i programem 4 segons, velocitat 3. Retirem la papallona i acabem de barrejar la mescla curosament amb una espàtula, fins que tots els ingredients quedin ben integrats.
  • Untem un motlle d’uns 22 cm de diàmetre amb la mantega, hi aboquem la mescla i l’introduïm al forn durant uns 25 minuts.
  • Retirem el bescuit del forn i el deixem reposar fins el dia següent.
  • El dia següent al matí, obriu el pastís per la meitat amb ajuda d’un ganivet llarg i farciu-lo generosament amb la melmelada taronja.
  • A continuació, poseu en un cassó la nata i deixeu-la al foc fins que comenci a bullir.
  • Retireu-la aleshores del foc i afegiu-hi la xocolata a trossets i la mantega. Remeneu fins que tots ingredients quedin ben amalgamats.
  • Col·loqueu la reixeta del forn sobre la pica de la cuina i poseu-hi al damunt el bescuit. Escampeu-hi bé la cobertura de xocolata amb ajuda d’un ganivet llarg o una espàtula, de manera que quedin ben coberts també els laterals del pastís. La xocolata sobrant anirà caient a la pica a través de la reixeta i no fareu tant de merder.
  • Amb la xocolata encara tèbia, arrebosseu tot el contorn del pastís amb les virutes de xocolata. Si ho preferiu també podríeu emprar crocant d’ametlla o ametlles laminades. La millor manera de fer-ho és directament amb les mans, fent girar el pastís.
  • Decoreu la part superior del pastís de la manera que més us agradi. Jo he fet aquestes floretes amb perles de xocolata blanca que tenia per casa i uns confits de xocolata negra farcits d’avellana. També podríeu fer servir trossets de taronja confitada o, si us hi atreviu, dibuixar un “Felicitats” amb xocolata blanca fosa. Tot és qüestió de gustos i imaginació!
  • En acabat, poseu el pastís a la nevera, com a mínim un parell o tres d’hores abans de servir.

No cal que us digui que l’Aleix es va llepar els dits amb el seu súper pastís d’aniversari, que va passar de casa nostra a casa el meus pares i encara en va quedar algun trosset per als pares de l’Aleix!