28/1/12

Espàrrecs blancs amb maionesa d’espàrrecs bladers

IMG_7864

El plat d’avui torna a estar inspirat en una proposta de Juan Mari Arkak, i dic “inspirat” perquè els meus plats gairebé sempre tenen un toc personal, alguna mena d’adaptació, o pel fet de no disposar d’algun ingredient de la recepta original, o pel desig d’escurçar el temps d’elaboració, o per simples ganes d’incorporar algun element de “collita pròpia” a la recepta.

En aquest cas, la principal diferència respecte la recepta original és que he emprat espàrrecs de llauna, enlloc d’espàrrecs frescos de Navarra, i enlloc de preparar el paté d’oliva negra casolanament, he comprat l’olivada ja feta. D’aquesta manera, he tingut el plat llest en menys de 20 minuts.

Ingredients per a 4 persones:

2 llaunes d’espàrrecs blancs (5 per persona)
Un manat d’espàrrecs bladers
250 ml de brou de pollastre
un ou
250 ml d’oli d’oliva suau
un polsim de sal
unes gotetes de llimona
un pot petit d’olivada
porradell

Preparació:
Temps estimat:
20 minuts

  • Primer de tot, netegem els espàrrecs bladers a raig d’aixeta, els tallem a trossos i els saltegem en una paella amb una mica d’oli d’oliva.
  • Afegim el brou a la paella i deixem que cogui 10 minuts a partir del moment que arrenqui el bull.
  • Retirem del foc, posem els espàrrecs i el seu suc en un vas americà i triturem amb la batedora elèctrica. Reservem.
  • Mentre la crema d’espàrrecs es va temperant, preparem una maionesa: casquem l’ou, afegim la sal, unes gotetes de llimona (o un rajolí de vinagre) i la meitat de l’oli. Posem la batedora en marxa i la deixem a baix del vas durant uns segons sense moure. Seguidament, anirem afegint la resta de l’oli mica en mica fent moviments verticals amb la batedora.
  • Quan la crema d’espàrrecs estigui a temperatura ambient, hi afegim la maionesa cullerada a cullerada tot remenant. Només n’hi hem de posar la quantitat que necessitem per fer una maionesa lleugera de color verd pàl·lid. La resta la reservem per a una altra elaboració.
  • Untem els plats disposant un cullerot de maionesa al centre del plat. Amb el cul del cullerot ens ajudem per donar forma de circumferència a la crema. Hi col·loquem a sobre els espàrrecs blancs ben escorreguts.
  • Acabem de decorar el plat amb el paté d’oliva negra, que podeu diluir amb una mica d’oli d’oliva, i el porradell picat.

Un plat lleuger, fàcil de fer i que fa força goig a taula! Què, us hi animeu?

27/1/12

Crêpes de salmó fumat amb formatge fresc i salsa de iogurt ataronjat

IMG_7852

La recepta que us presento avui està inspirada en una de les propostes del meu xef preferit, Juan Mari Arkak, un dels cuiners de casa nostra que més admiro no només per la seva tasca en el món de la recerca gastronòmica sinó especialment per la passió que m’ha sabut transmetre per tot el que fa.

Evidentment, aquesta és només una adaptació d’un dels seus plats, però em sembla una recepta molt fàcil de fer i amb un resultat fantàstic, així que no vull deixar de compartir-la amb tots vosaltres.

Ingredients per a 4 crêpes:
125 g de farina blanca
3 ous
1/4 de litre de llet sencera
un polsim de sal

Ingredients per al farcit:
4 talls de salmó gruixuts
80 g de formatge fresc
4 cullerades de nata
unes gotes de suc de llimona
una cullerada de porradell picat
pebre negre

Ingredients per a la salsa:
Un iogurt grec
el suc de mitja taronja
una culleradeta de sucre
un polsim de sal

Per decorar:
reducció de vinagre balsàmic
porradell picat

Preparació:
Temps estimat:
30 minuts + 30 minuts d’espera

  • Comenceu preparant la massa de les crêpes barrejant tots els ingredients amb una batedora elèctrica. Deixeu reposar la massa durant mitja hora.
  • Mentrestant, preàreu la salsa mesclant tots els ingredients en un bol i remenant bé amb una cullera. Si en teniu, podeu posar la salsa en un biberó de cuina per disposar-la millor sobre el plat. Els biberons els podeu comprar en llocs especialitzats o en la majoria de comerços orientals a un preu més econòmic.
  • Seguidament, aixafeu el formatge fresc amb una forquilla i afegiu-hi la nata tot remenant. Finalment, incorporeu-hi unes gotes de limona (amb el suc de mitja llimona n’hi ha suficient), el porradell picat i una mica de pebre negre, si pot ser mòlt al mateix moment perquè conservi tota l’aroma. Reserveu.
  • Passada mitja hora de repòs, podeu començar a fer les crêpes. Poseu una paella amb un raig d’oli al foc i, quan estigui calent, afegiu-hi un cullerot de massa. Feu que corri per tota la paella, deixeu coure uns segons per un costat i gireu-la amb ajuda d’una espàtula, deixeu-la uns segons més per l’altra banda i, quan estigui rosseta, ja la podeu treure. Repetiu la mateixa operació amb la resta de la massa. Amb les quantitats que us dono, segurament us sortiran més de quatre crêpes. Les podeu fer i reservar-les per a un altre moment o guardar la massa restant a la nevera durant un o dos dies.
  • Farciu les crêpes posant un tall de salmó al centre i per sobre el formatge fresc amb porradell, cargoleu i reserveu. Feu el mateix amb les quatre crêpes.
  • Talleu les puntes de les crêpes i talleu-les per la meitat abans d’emplatar-les.
  • Decoreu el plat amb la salsa de iogurt i afegiu per sobre les crêpes el vinagre balsàmic (espès) i el porradell picat.

Una recepta molt fàcil de fer i que segur que us farà quedar bé amb els convidats… o amb els de casa!

25/1/12

Crema de pèsols amb pernil

IMG_7832

La protagonista del plat d’avui torna a ser la verdura, en aquest cas els pèsols, que hem emprat per fer una deliciosa crema acompanyada amb uns entrebancs de pernil.

Ingredients:

500 g de pèsols
1 patata gran
1 porro
100 g de pernil salat tallat a daus
oli d’oliva verge extra
sal

Preparació:
Temps estimat:
30 minuts

  • Primer de tot peleu les patates i talleu-les a quadrets petits.
  • Netegeu bé el porro a raig d’aixeta, retirant-ne les primeres capes. Per tal que no quedi gens de terra a les capes interiors, talleu en creu longitudinalment el porro per la part verda i passeu-lo cap per avall per l’aigua.
  • Talleu el porro a rodanxes fines, poseu totes les verdures en una olla i cobriu-les amb aigua. Afegiu-hi un polsim de sal i deixeu coure a foc mig durant uns 15 minuts, a partir del moment en què arrenqui el bull.
  • Retireu del foc i passeu les verdures per la batedora elèctrica. Si veieu que hi ha molta aigua és aconsellable treure’n una mica abans de triturar. Si ens quedés massa espès sempre estaríem a temps d’afegir-ne una mica.
  • Tasteu la crema i, si veieu que està prou fina, podeu emplatar-la en un plat fondo o en un bol. Si es noten les pells dels pèsols o veieu la crema massa grumollosa, passeu-la abans pel colador xinès.
  • Tot seguit, poseu un raig d’oli d’oliva en una paella i, quan estigui calent, saltegeu-hi els dauets de pernil.
  • Decoreu el plat amb unes gotetes de l’oli de fregir el pernil i afegiu-hi els dauets per sobre.

Si voleu fer el plat més lleuger, podeu emprar pernil dolç enlloc de salat i no passar-lo per la paella. Els pèsols que he fet servir aquest cop són congelats i la veritat és que donen molt bon resultat, però si en trobeu de Llavaneres, millor que millor. Com la verdura fresca i de casa nostra no hi ha res!

24/1/12

Taller fotogràfic a ca l’Esteve

IMG_7586

Aquest dissabte, una bona colla de blocaires ens vam trobar a Castellbisbal, al restaurant ca l’Esteve, per participar en un taller de fotografia impartit per Martí Sans. La trobada, organitzada per Gastrobloc@aires, no només va comptar amb les explicacions gastrofotogràfiques del Martí, una jove promesa amb molt de talent, sinó que va acabar amb un menú degustació que el Xesco Bueno, xef del restaurant, va preparar per a tots nosaltres.

No cal que us digui que va ser una trobada molt profitosa i amena, i ens va servir per posar cara a alguns blocaires que encara no coneixíem, com la Maragda de La quinta de Luculus o la Sílvia i el seu marit de Cuinetes.

La jornada va començar una mica abans de les 11h al bar de Ca l’Esteve, on ens vam anar trobant per prendre alguna cosa abans de començar la masterclass que va durar, aproximadament, dues hores.

foto grup
Foto de grup cedida per Starbasse

 En Martí, molt agradable i professional, ens va donar algunes pinzellades sobre el món de la fotografia gastronòmica, i va compartir amb nosaltres alguns bons consells sobre com il·luminar correctament els plats. També ens va informar sobre el material imprescindible per tenir un bon equip fotogràfic i ens va quedar a tots molt clar que a les botigues xineses s’hi troba de tot i més! I que les marques xineses, no estan tan malament per començar!

taller 2

 taller 1
En Martí explicant-nos els seus truquets
(fotos cedides per Massitet)

Després del curs, vam sortir una estoneta fora, a gaudir del sol i la bona temperatura que vam tenir tot el matí tot assaborint una cerveseta o una copeta de vi. I, cap a quarts de dues, tots cap al reservat per començar la degustació que el nostre xef preferit ens va estar preparant. Vam començar amb un xarrup de sopa de farigola, el següent plat va ser una amanida de favetes de l’hort i menta, el plat de peix va ser una corbina amb cendra d’albergínia i ruca, el plat de carn va ser un garró amb salsa de Roquefort i, finalment, les postres: un pastisset de xocolata molt llaminer i ben presentat.

compo 1

IMG_7554

Va ser un àpat més que complert amb una sobretaula molt agradable que va acabar amb un deliciós gintònic personalitzat. Jo el vaig escollir un punt afruitat, amb una tònica amb aroma de jessamí que em va semblar molt interessant.

IMG_7575
En Francesc, en Xesco i la Margot

IMG_7583
L’Anna de Lovefood, una servidora, la Margot i el seu company

Si voleu més informació o consultar els apunt del Martí, podeu clicar aquí. També us recomano la crònica de l’Óscar de Decuina.net.

20/1/12

Aquest blog també és…

Vull dedicar el post d’avui a donar suport a la campanya “Jo també sóc Rcb, Tvb, Bétulo” en defensa dels mitjans de comunicació públics de Badalona: TV Badalona, Ràdio Ciutat i la revista Bétulo.

 

TV BADALONA

 

Sí senyors, la crisi ens afecta a tots, i sembla que que ara ha arribat el torn dels mitjans locals. Des d’aquest Nadal, els treballadors dels mitjans de comunicació badalonins viuen moments d’incertesa sota l’amenaça de retallades de personal i, fins i tot, de clausura dels mitjans on fa anys que, dia rere dia, dediquen els seus esforços i mostren la seva professionalitat.

La campanya “Jo també sóc Rcb, Tvb, Bétulo” pretén donar a conèixer la situació d’aquests treballadors i demana la vostra col·laboració. Només cal que premeu aquest link i signeu donant suport a la campanya.

Volem seguir gaudint de les tardes del “Sortida Nord” amb les entranyables col·laboracions de la Rosalia. No volem perdre’ns els matins de “Ciutat Oberta” amb l’Anna Rovira, la Cristina Pitarque i la Tutti Garcia. I volem seguir descobrint la nostra ciutat a través de les pàgines de la revista Bétulo!

Badalonins i no badalonins, us agrairem que col·laboreu en la causa!

12/1/12

Apfelstrudel made in Braunschweig

IMG_7499

Vull començar l’entrada d’avui desitjant-vos a tots un feliç 2012. Com heu vist, aquestes vacances nadalenques han estat molt intenses i m’han deixat poc temps per publicar algunes entrades que encara tinc pendents. Avui, però, us vull parlar del nostre viatge a Alemanya on hem passat alguns dies amb l’objectiu principal de veure la meva amiga Cristina que, des de l’agost passat es va traslladar a Braunschwig, on viu amb el seu marit i els seus dos fills, l’Ignasi i el Lucas.

Aprofitant el viatge i que Braunschweig està força a prop de Berlín, vam decidir passar els primers quatre dies a la capital. La veritat és que Berlín no estava entre els nostres destins predilectes, però ens va semblar que valia la pena passar-hi uns dies.

IMG_6181

Malauradament, el temps no ens ha acompanyat gaire. Tot i que les temperatures han estat força agradables, des del primer minut fins el darrer no ha deixat de ploure i hem hagut de resistir un vendaval força empipador. Berlín és una ciutat estupenda, sí, però això de no veure el sol en una setmana sencera s’acaba fent molt dur per als qui estem acostumats a la més benèvola climatologia mediterrània.

Aquest cop, l’encarregat d’organitzar el viatge ha estat l’Aleix, i s’ha de dir que no ha estat una feina fàcil, perquè Berlín és una ciutat enorme i a l’hivern a les quatre de la tarda ja és fosc. Si a això hi afegim que els museus tanquen entre les cinc i les sis de la tarda, concentrar totes les visites en hores de sol no resulta gens fàcil.

Per si algun cop us decidiu a visitar Berlín, us aconsello que us mireu bé el transport públic: metro, autobús i tramvia. La línia 100 del bus és fantàstica perquè dóna la volta a la ciutat i para a la majoria de punts d’interès, mentre que les línies de metro són sovint insuficients. I, alerta, les distàncies són més grans del que sembla a primera vista!!!

Dels múltiples museus que hi ha a la capital germànica, vam decidir visitar-ne dos: l’Aleix va escollir l’Alte National Galerie, on ens vam centrar en la pintura romàntica –l’Aleix és un apassionat de Friederich- i a la sala impressionista; i jo vaig escollir el Museu de Pèrgam, que ens va impressionar amb el seu gegantesc altar de Pèrgam i altres imponents edificis de l’Antiguitat.

Però la major part de temps la vam dedicar a veure Berlín per fora. El primer dia vam recórrer Unter Den Linden fins arribar a la porta de Branderburg i vam acabar la passejada a Potsdamer Platz, el barri més modern de la ciutat i que més ens ha captivat, amb els seus enormes edificis enllumenats, entre els quals destaca el de la Sony.

IMG_6337

Compo 1

El segon dia vam visitar el zoo i la zona de Tiergarten, on vam poder contemplar edificis tan emblemàtics com la Columna del Triomf, la Haus der Kulturen (coneguda com l’ostra prenyada), la Filarmònica o el Reichstag, el parlament alemany.

Compo 2

El tercer dia vam fer un intensiu d’història alemanya. Vam començar amb un agradable passeig al llarg del tram de mur més gran que s’ha conservat (1’3 km); vam seguir amb el Museu dels Terrors, on vam poder contemplar algunes imatges que recordaven la supremacia nazi i l’holocaust jueu; vam fer-nos la típica fotografia al Checkpoint Charlie; i vam dedicar una estona a tafanejar per les galeries Lafayette i altres centres comercials de la transitada i popular Friedrichstrase.

 IMG_6787

IMG_6814

IMG_6828

El darrer dia vam començar amb una vista panoràmica des de la torre de TV de Berlín, cosa que us aconsello que feu el primer dia perquè us ajudarà a tenir una idea més global de la ciutat que heu de visitar. Seguidament, vam agafar el tramvia per visitar el barri jueu amb la seva majestuosa sinagoga i, vam acabar el matí a l’enorme Aquari que hi ha a prop d’Alexanderplatz, on es trobava l’hotel Park Inn, on ens vam allotjar i que, per cert, no us recomano. L’Aquari sí que és del tot recomanable, sobretot si hi ha menuts a casa.

IMG_6990

IMG_7026

Pel que fa a la gastronomia, cada cop que anem de viatge torno amb la mateixa certesa: com a casa, res! Però en aquest viatge ha estat potser més evident que en altres. A part de les omnipresents salsitxes, les mandonguilles, les kartofen (patates) i el chucrut (col), poca cosa més hi ha. Per això no és d’estranyar que la majoria de restaurants de certa categoria tinguin cartes molt italianitzades o afrancesades. Entre els que vam anar, us recomano el Bocca di Bacco, un restaurant molt ben posat que permet trencar amb la monotonia de la gastronomia germànica: salsitxen, salsitxen i més salsitxen!

IMG_6493

El darrer recorregut per Berlín ens va pemetre veure algunes petites joies com l’ajuntament, l’església de Marienkirche, l’interior dels tribunals de justícia i l’encantador barri de Nikolaiviertel.

IMG_7406

Cap al vespre vam agafar el tren direcció Braunschweig i, en un trajecte de dues hores que ens van passar volant, ja estàvem a l’estació esperant la Cristina, que ens va venir a buscar de seguida amb una rialla immensa als llavis. Feia gairebé cinc mesos que no ens vèiem i la trobada va ser molt emotiva.

Vaig estar molt contenta de poder conèixer el lloc on viu la Cristina. Braunschweig és una ciutat preciosa, amb molt d’encant, i la casa de la Cristina és espectacular. Els pocs dies que vam poder gaudir juntes vam dedicar-los a passejar pel centre de la ciutat, veure el mercat, tafanejar pels centres comercials i supermercats i, com no podia ser d’altra manera, també vam dedicar una tarda a la cuina. Vaig quedar meravellada de la quantitat de productes de pastisseria que es poden trobar als supermercats alemanys, i per uns preus molt més econòmics que els de casa nostra! Colorants, aromatitzadors, farines de mil tipus per fer pa, fruites confitades de tota mena, diferents varietats de sucres, gelatines, almívars, masses per fer pastissos… Un autèntic paradís per als més llaminers! No cal que us digui que vaig tornar amb la maleta ben plena…

La nostra tarda de cuinetes la vam dedicar a preparar un apfelstrudel que vam improvisar a partir de la recepta que tenia de la Raquel (una altra amiga meva que va viure uns anys a Munich), una recepta que tenia la Cristina i alguns vídeos que vam veure per Internet i que ens van orientar sobre com doblegar la pasta filo. A continuació us en dono la recepta:

IMG_7474

Ingredients:

3-4 làmines de pasta filo
1 kg de pomes
125 g de sucre
unes gotes de concentrat de vainilla
un grapat de panses
un grapat de pinyons
un polsim de canyella en pols
dues nous de mantega
sucre llustre

Preparació:
Temps estimat:
2 hores

compo 3

  • Primer de tot, peleu les pomes i talleu-les en làmines fines.
  • Poseu les pomes en una paella, juntament amb el sucre i el concentrat de vainilla, i deixeu-les coure a foc mig fins que estiguin tovetes i hagin agafat un color marronós. A mitja cocció, afegiu-hi els pinyons, les panses i la canyella en pols.
  • Mentre es couen les pomes, poseu una primera làmina de pasta filo sobre un drap de cuina humit i unteu-la amb la mantega fosa al microones. Si teniu un pinzell de silicona us serà molt fàcil.
  • Poseu sobre la primera làmina una altra planxa de pasta filo i repetiu l’operació fins arribar a tres o quatre capes. Nosaltres vam fer servir quatre làmines i ens va semblar que hi havia un excés de pasta, així que la propera vegada ho farem amb tres. També ho podeu fer amb una base de pasta de full (en aquest cas només en necessiteu una, no s’han de superposar capes).
  • Quan la poma estigui al punt, retireu la paella del foc i l’escampeu sobre la pasta filo deixant marges d’uns dos dits.
  • Doblegueu les marges i enrotlleu la pasta filo amb ajuda del drap de cuina, com si fos un braç de gitano.
  • Poseu l’apfelstrudel al forn, prèviament escalfat a 180º, sobre un paper de forn i deixeu coure uns 20-25 minuts.
  • Retireu del forn i empolvoreu l’apfelstrudel amb una mica de sucre llustre. Us anirà millor si empreu un colador fi.
  • Serviu l’apfelstrudel com a postres o berenar, sempre un punt calent. Per acompanyar-lo podeu utilitzar una bola de gelat de vainilla desfeta. Nosaltres vam utilitzar un preparat de crema de vainilla que vam trobar al súper.

Ja veieu que la nostra estada a Alemanya ha estat ben profitosa. Hem fet turisme, hem fet i degustat dolços deliciosos i, sobretot, he pogut passar uns dies amb la meva amiga a qui ja torno a enyorar… Ànims Cristina, que 10 setmanes passen volant!!!