11/11/12

Amanida de tardor amb magrana i gírgoles

IMG_1249

Trobo que des que ha vingut el fred, menjar amanida no ve tan de gust com a l’estiu, i ens tira més una escudella calenta o una crema de verdures. Però els vegetals crus són bons per a una dieta equilibrada i és cert que des de fa unes setmanes l’escarola està en el seu punt, així que, de tant en tant, encara que ens faci mandra, una amanideta amb verdures del temps no fa mal a ningú.

La d’avui l’he preparat amb uns grans de magrana, aprofitant que l’he desgranat per menjar de postres, i unes gírgoles que vaig saltejar ahir per fer-ne un remenat. Aquest han estat els ingredients estrella que, acompanyats d’altres ingredients més típics en una amanida, han fet d’aquest plat un entrant molt vistós, de temporada i agradable al paladar.

Ingredients per a 4 persones:

Un escarola
una pastanaga
8 tomàquets cirerols
1/2 alvocat
formatge de cabra
4 cullerades de magrana
4 gírgoles
una branqueta de julivert
oli d’oliva verge extra i sal

Preparació:
Temps estimat:
10 minuts

IMG_1260

  • Si no ho teniu fet d’abans, el primer que heu de fer és desgranar la magrana. Hi ha un truc que fem servir a casa que és ideal perquè aquesta tasca que sembla d’entrada feixuga resulti molt fàcil: es tracta de tallar la magrana per la meitat, posar una meitat cap per avall sobre un plat fondo i anar picant amb energia amb la mà de morter. Els grans s’aniran desprenent i aniran caient al plat gairebé tots. Els que quedin, els acabeu de desgranar amb els dits i, si cau una mica de pell groga al plat, la retireu abans de prosseguir amb la segona meitat.
  • Seguidament, netegeu les gírgoles amb un drap o paper de cuina. Millor que no les passeu per aigua, si no estan molt brutes. Talleu-les a tires i saltegeu-les en una paella amb oli d’oliva i un polsim de sal. Al darrer moment afegiu-hi el julivert ben picadet. Retireu de la paella i reserveu.
  • Retireu les fulles més verdes i pansides de l’escarola, talleu-la al vostre gust i passeu-la per aigua perquè quedi ben neta. Escorreu-la bé i reserveu.
  • Peleu les pastanagues i talleu-les a rodanxes fines, feu el mateix amb l’alvocat, passeu els tomàquets per aigua i partiu-los per la meitat i talleu el formatge a daus. Jo avui he fet servir un formatge de cabra curat, però també el podeu fer servir del tou o substituir-lo per un formatge fresc.
  • Munteu l’amanida posant en un plat un bon grapat d’escarola i decoreu-la amb els altres ingredients, de manera que faci goig i que la magrana quedi ben vistosa.
  • Amaniu amb oli i sal i, bon profit!

I de postres, si heu desgranat un parell de magranes, podeu fer la tradicional magrana amb vi i sucre que a casa, des que era petita, ha tingut sempre molt d’èxit. A més, la magrana es considera una de les fruites més saludables, ja que porta molts tanins, vitamina A i C i molta fibra.

IMG_1283

El divendres passat, precisament, Abel Mariner, en el programa Divendres de TV3, va parlar de les virtuts d’aquesta fruita i va destacar que darrerament s’han fet estudis que corroboren que menjar-ne ajuda a prevenir i retardar l’evolució de certs tipus de càncer, com el de pròstata.

13 comentarios:

Chez Silvia dijo...

Jo la faig moltes vegeades el bolets queden de maravella i la magrana li dona un toc genial!!! petons

Anónimo dijo...

...l'amanida d'escarola, magrana i altres variant la faig molt sovint però amb gírgoles no l'he feta mai, no trigaré a fer-la!
Maria Rosa

Dolores-MiGranDiversion dijo...

Con las magranas aparte de vistosa queda mas fresca.. Bss

QUIMA dijo...

Hum una amanida genial !! .....M'agraden tots els ingredients que porta.
petons

Cristina dijo...

quin color!! T'ha quedat una amanida molt acolorida (de tardó) i segur que amb molt de sabor! te la copiaré! ;-)
petons, Cristina

LA COCINERA DE BETULO dijo...

M'agrada possar magrana a les amanides, els hi dona un punt molt especial.
A casa també es feia la magrana amb vi, ara sería impensable donar-li als nanos i la fem amb suc de taronja.
Es una amanida que ve molt de gust.
Petons.

Paprika en la cocina dijo...

Me encanta,que color!!! Yo la hago a menudo de escarola, granada, nueces...pero no la había probado con gírgoles.
Petons.

Miquel dijo...

una amanida asi es fantastica¡¡
bona setmana
peto

La Cuina Violeta dijo...

Les gírgoles augmenten la qualitat dels plats. Una amanida genial!
Nani

Francisco Tano Pasman dijo...

Realicé está ensalada con mucho entusiasmo, pero a la hora de degustarla, me produjo un dolor intestinal que gracias a Activia lo pude solucionar y no pasó a males mayores

EL GORDITO SELECTO dijo...

Esta ensalade me parece un plato que atenta conta nuestro paladar, prefiero comer estiércol y mira que no soy una cabra, NO HAY NADA COMO UN BUEN HUEVO FRITO Y PANCETA CANADIENSE COMO GUARNICIÓN, como diría nuestro ídolo Homer J.Simpson. Saludos!

Abdul Jahvar Gulere dijo...

Alá, bendice a esta persona con cuatro cabras, dos ovejas y una vaca sagrada por haber realizado una ensalada sin carne de cerdo como las de Burguer King. Un momento... ES MUJER!!! LAPIDÉMOSLA!!!

JUEGO DE SABORES dijo...

Qué rica!! La granada la hace muy vistosa!!
http://juegodesabores.blogspot.com.es