16/10/10

Bolets, bolets i més bolets!!!

IMG_2872
El dimarts passat, aprofitant la festa del Pilar, vam anar a la muntanya amb la Sara i l’Albert amb la intenció de caçar bolets. La previsió del temps no era gaire esperançadora i alguns dels amics que havien de venir es van fer enrere a l’últim moment. Al final, però, la Lourdes i l’Omar –el germà de la Sara- també es van unir a l’escapada boletaire.

M’han fet prometre que no diré l’indret on vam anar
, però el que sí que puc dir és que, malgrat les quatre gotes de pluja impertinents que no ens van deixar d’empipar en tot el dia, la nostra troballa va ser espectacular. Vam trobar centenars de bolets, de dotze classes diferents: rovellons, pinetells, trompetes de la mort, llenegues, carlets, rossinyols, un cep, diversos ous de reig, pebrasses, cames de perdiu, mollerics i fredolics. I encara en vam deixar un munt perquè no estàvem segurs que fossin comestibles.

Compo 1

Compo 2
La Sara i l’Albert ens van comentar que mai havien trobat tants bolets i de tantes classes diferents en un sol dia. Va ser una escapada fantàstica i plena d’eufòria pels continus triomfs. Fins i tot jo, que no sóc gaire experta en micologia, vaig sorprendre’m descobrint rovellons a la soca d’un arbre o trompetes al marge d’un camí. El que més il·lusió em va fer va ser trobar ous de reig, perquè mai n’havia vist, almenys al bosc.
Després de l’exitosa caminada, i una mica xopats per la pluja, vam anar cap a casa la Sara, on vam fer un esplèndid risotto amb alguns dels bolets que havíem trobat. Mai havia fet un risotto per a tantes persones i amb una paella de fer l’arròs, però la veritat és que va quedar prou bé i va agradar a tothom. La Sara va prendre nota dels passos i els ingredients i segur que ben aviat ens sorprendrà amb un magnífic risotto de bolets.

Ingredients per a 4 persones:

bolets variats
1 pebrot verd petit
1 ceba
1 all
400g d’arròs tipus bomba
1 copa de vi blanc
1l de brou de pollastre
nata líquida
formatge parmesà rallat
oli de tòfona blanca (opcional)

Preparació:
Temps estimat: 45 minuts

IMG_2876
  • Primer de tot, piquem la ceba, el pebrot i l’all, i ho posem a sofregir per aquest mateix ordre en una cassola. Nosaltres ho vam fer en una paella d’arròs perquè érem força colla i no teníem cap cassola prou gran.
  • Mentrestant, netegem els bolets i els tallem a trossets petits. Segons els experts, els bolets mai s’han de netejar amb aigua perquè perden gust i textura, però nosaltres els vam passar una mica per aigua perquè, com que plovia, estaven molt enfangats. Per netejar-los en sec, podeu emprar un drap de cuina, un paper absorbent o un pinzell.
  • Quan la ceba comença a agafar coloret, afegim els bolets al sofregit. Remenem una mica i ho deixem coure uns minuts.
  • Afegim l’arròs i remenem perquè tots els ingredients quedin ben mesclats.
  • Deixem coure dos minuts i afegim el vi blanc.
  • Quan l’arròs s’hagi begut tot el vi, comencem a afegir brou, prèviament escalfat, de cullerot en cullerot. És important no deixar de remenar i afegir poc a poc el brou, a mesura que l’arròs se’l va bebent.
  • Si veieu que quan s’acaba el brou, l’arròs encara està cru, podeu afegir-hi una mica d’aigua.
  • Quan l’arròs estigui pràcticament al punt, afegiu-hi una mica de crema de llet (aproximadament mitja ampolla), remeneu i apagueu el foc.
  • Deixeu que el risotto reposi 5 minuts i emplateu.
  • Si voleu, podeu servir el risotto amb un rajolí d’oli de tòfona per aromatitzar i potenciar el gust dels bolets, i una mica de parmesà rallat.
La veritat és que es va notar que tots havíem col·laborat en la preparació del risotto i que l’havíem fet amb molt d’amor i entusiasme, perquè ens va quedar un plat excel·lent i molt gustós. Clar que si no haguéssim trobat el bé de Déu de bolets que vam trobar, segur que no hagués quedat tan bo…

IMG_2882

IMG_2883


A l’hora de retirar cap a casa, vam fer la repartició de bolets. Havíem omplert dos cistells força grans i un parell de bosses de plàstic. Després havíem distribuït els bolets en safates classificats per espècies.

IMG_2847
A nosaltres ens va tocar un assortit més que generós amb un munt de trompetes de la mort que, de moment, tinc assecant-se a la cuina.

compo 3

compo 4
Ara només queda pensar en la manera de cuinar-los!!!!

7/10/10

Risotto de cames de perdiu, mollerics i trompeta de la mort

IMG_4540
L’altre dia la Sara i l’Albert es van presentar a casa amb un cistell replè de bolets que ells mateixos havien anat a caçar per Vallgorguina. Com que estàvem reunits tots els amics celebrant la nostra primera trobada gastronòmica amb degustació, van tenir la generositat de repartir el cistell entre tots els amics. La major part del cistell eren cames de perdiu i mollerics, bolets menys coneguts que els rovellons o els rossinyols, però que a mi em van fer molta il·lusió perquè mai havia tingut ocasió de cuinar-los. L’Albert ens va explicar que els mollerics s’han de pelar perquè la membrana que els recobreix sol ser bastant amarga i també ens va recomanar que en retiréssim la part esponjosa que tenen a la cara interna. Entre les cames de perdiu i els mollerics, però, s’hi va colar una única i remenuda trompeta de la mort que, amb molta fortuna, va anar a parar al meu cistell!!!

IMG_4575

IMG_4578

L’endemà mateix, vaig decidir fer un risotto amb els bolets de la Sara i l’Albert i, com que em sentia inspirada, vaig decidir improvisar la recepta. La principal innovació d’aquest risotto és que vaig emprar vi negre –que havia sobrat del sopar del dia anterior- enlloc del vi blanc. La veritat és que ho vaig fer així perquè quan vaig anar a buscar el vi blanc, em vaig adonar que no en quedava ni una mica i, com que en un risotto de l’Àlex hi vam posar Barolo –un vi negre d’origen italià- i va quedar prou bo, no vaig dubtar a canviar el vi blanc pel negre. La situació em va fer pensar en el Manel, de cuinar és generós, que fa poc explicava una situació similar mentre es disposava a fer un deliciós arròs amb carxofes, pastanaguetes i samfaina. I és que és gràcies a aquests descuits tan oportuns que fem nous descobriments a la cuina!
Bé, passo a explicar-vos la recepta d’avui que, com no podia ser d’altra manera, dedico a la Sara i l’Albert.

Ingredients per a 4 persones:

400g d’arròs bomba
2 botifarres de pagès
400g de cames de perdiu i mollerics
1l de brou de pollastre
1 rajolí de llet
1/2 pebrot verd
1/2 ceba tendra gran
1 all
1 copa de vi negre
mantega
julivert o coriandre
unes gotes d’oli de trufa blanca (Tuber Magnatum)

Preparació:

Temps estimat: 45 minuts

IMG_4628
  • Comenceu picant la ceba, el pebrot i l’all, i poseu-ho a sofregir en una cassola amb una mica d’oli d’oliva.
  • Quan les verdures estiguin ben estovades, afegiu-hi els bolets i un polim de sal. Saltegeu i deixeu coure un parell de minuts.
  • Tot seguit, hi afegiu la carn de la botifarra esparracada i l’aneu aixafant amb una cullera de fusta perquè quedi ben desfeta.
  • Quan la carn sigui ben cuita, hi afegiu l’arròs i el deixeu enrossir un parell de minuts. A continuació, hi afegiu la copeta de vi i deixeu que s’evapori.
  • Mentrestant, poseu el brou en un cassó al foc perquè s’escalfi sense que arribi a bullir. Afegiu-hi un rajolí de llet.
  • Quan l’arròs s’hagi begut tot el vi, aneu-hi incorporant el brou mica en mica amb un cullerot.
  • Remeneu contínuament i aneu afegint-hi tot el brou.
  • Apagueu el foc abans que l’arròs s’hagi begut el darrer cullerot de brou. Retireu la cassola del foc i deixeu reposar 5 minuts.
  • Passats els 5 minuts podeu emplatar. Decoreu el plat amb una mica de julivert o coriandre, afegiu-hi una culleradeta de mantega i unes gotes d’oli trufat.
IMG_4642

Us asseguro que les cames de perdiu, els mollerics i la trompeteta de la mort, que han estat els protagonistes indiscutibles d’aquest plat, no tenen res a envejar als rovellons, almenys en un risotto com el que us he presentat avui. Bon profit!

4/10/10

Trobada gastronòmica i degustació

IMG_4552

Aquest dissabte, a casa nostra, hi ha hagut festa grossa. La Raquel i jo vam decidir que, un cop acabéssim el curs de cuina de l’Aula Gastronòmica, faríem un sopar per mostrar als nostres amics alguns dels plats que havíem après. La sorpresa va ser nostra quan la majoria de noies van decidir apuntar-se a la festa abans de sopar per preparar amb nosaltres els plats. Així doncs, durant la tarda del dissabte, van venir a casa la Raquel, la Núria, la Maria i la meva germana per preparar els quatre plats que havíem seleccionat. Com a entrant, vam escollir l’aperitiu d’ou de guatlla amb poma i cruixent de pernil que ja us havia explicat una mica més avall; de primer, vam optar pels farcellets de paper d’arròs amb vinagreta de quinoa, que també havíem explicat anteriorment; com a plat principal, vam elaborar unes broquetes de xai amb cous-cous i salsa tzatziki, que us explicaré més endavant; i de postres, unes figues amb xocolata anisada i festucs que tampoc havia explicat abans.

La veritat és que hi va haver força feina, però l’organització va ser magnífica. Jo, que sóc patidora de mena, vaig estar fins l’últim moment pensant que no acabaríem a l’hora, però finalment tot va quedar enllestit a una hora prou prudencial. Els nois, que s’havien escapolit en veure tanta dona junta, es van afegir a la festa just a temps per parar taula i ajudar a muntar plats. El resultat va ser una degustació exquisida i una trobada molt animada en què vam combinar el treball amb la xerrera, el riure i el menjar. Tot un plaer!

El millor de tot, però, és que tots els amics ens vam trobar i vam gaudir d’aquest moment que, per a mi, va ser molt especial, perquè vaig poder compartir amb la gent que més estimo la meva passió per la cuina. Un autèntic privilegi.

A continuació us explicaré la recepta de les broquetes de xai amb cous-cous i salsa tzatziqui, que és l’únic plat, a part de les postres, que no havia explicat en articles anteriors.

IMG_4559

Ingredients per a 4 persones:


400g de xai picat
1 ceba petita
1 cullerada de garam masala
julivert
100g de cous-cous
20g de mantega
2 tomàquets pera
10g de panses
menta fresca
1 iogurt grec
1/4 de cogombre
1 llimona
4 broquetes de fusta
sal, pebre i oli

Preparació:

Temps estimat: 1h

compo
  • Mescleu en un cossi la carn picada, la ceba picada fina, una cullerada de julivert també picat i el garam masala. El garam masala és una mescla d’espècies molt utilitzada a la Índia que porta pebre, canyella, clau, cardamom i nou moscada. Com que jo no tenia per casa ni clau ni cardamom, vam decidir substituir el garam masala per una mescla d’espècies que havia elaborat feia uns mesos en un curs de cuina romana.
  • Per altra banda, poseu aigua al foc per tal d’escaldar el cous-cous. Quan l’aigua estigui calenta (no cal que bulli) cobriu el cous-cous i el deixeu reposar 5 minuts. No cal posar massa aigua, si us passeu us quedarà covat!
  • Afegiu la mantega al cous-cous i mescleu amb una forquilla perquè quedi ben solt.
  • Seguidament, peleu el tomàquet i piqueu-lo a daus petits. Piqueu temabé la menta i talleu a rodanxes les tàperes i les panses.
  • Mescleu els ingredients anteriors amb el cous-cous, un cop estigui fred, corregiu de sal i reserveu a la nevera.
  • Per acabar prepareu la salsa tzatziki amb el iogurt, la menta picada i el cogombre picat. També hi podeu afegir el suc d’una llimona, tot i que nosaltres no l’hi vam posar.
  • El darrer pas serà posar la carn a les broquetes i coure-les a la planxa o a la barbacoa.
  • Muntem el plat posant una mica de cous-cous, una mica de tzatziki i una broqueta de carn al mig.
Les postres, que tampoc us havia explicat abans, són molt fàcils de fer. Només cal pelar les figues i tallar-les a quarts, preparar una xocolata fondant fent desfer al bany maria 200g de xocolata negra, 200 ml de crema de llet i un rajolí d’anís del Mono; i presentar posant les figues en un vas transparent, la xocolata calenta per sobre i empolvorar amb una mica de festuc picat o ametlla laminada.

3/10/10

Pastís de xocolata negra i ametlla

Foto pastís

Fa uns dies, quan us explicava que la meva germana havia preparat un pastís d’aniversari per a l’Aleix, molts de vosaltres em vau demanar que us en fes saber la recepta. Ahir la meva germana va complir amb la seva promesa i em va dur el llibre de cuina d’on va treure la recepta. Es tracta del llibre Pasión por el chocolate de Tirsh Deseine. Als que us agrada la xocolata o les postres en general us el recomano quasi imperativament perquè és d’aquells libres que et fan venir salivera només d’anar passant les pàgines. Aquest matí li he estat donant un cop d’ull i m’he fotocopiat algunes pàgines, tot i que us asseguro que és un ferm candidat a la meva carta dels Reis d’aquest any (germaneta, aquí tens una indirecta més que directa… jeje!).

Portada llibre

El pastís de xocolata i ametlles que la meva germana va adaptar per elaborar el pastís d’aniversari de l’Aleix és el següent:

Ingredients per a 8 persones:

200g de xocolata negra en trocets
5 ous
180g de sucre
100g de mantega a punt de pomada
100g d’ametlles en pols
75g de farina
1 cullerada de cafè de llevat químic

Preparació:
Temps estimat:
10 min + 50 min de cocció

  • Untar amb mantega i enfarinar un motlle rodó d’uns 20 cm de diàmetre.
  • Preescalfar el forn a 180ºC.
  • Fondre la mantega i la xocolata al bany maria. Retirar del foc i afegir-hi els rovells dels ous i el sucre.
  • Afegir-hi les ametlles, el llevat i la farina, i mesclar els ingredients.
  • Incorporar les clares a punt de neu, a poc a poc i amb una cullera de fusta, procurant que no baixi.
  • Abocar la mescla al motlle i enfornar durant uns 50 minuts.
  • Treure del forn i deixar refredar.
  • Per decorar el pastís es pot recórrer a la imaginació. La meva germana el va cobrir de sucre glaç i hi va posar unes cireretes confitades al voltant. A més, es va currar les lletres de felicitació amb la màniga pastissera. L’autora del llibre proposa un munt de maneres per recobrir el pastís: cobertures de xocolata blanca o negra, crema anglesa, salsa de cafè irlandès, salsa de caramel a la mantega salada, ganaché, etc.

Ja veieu que aquest llibre ha estat per a mi tot un descobriment i penso provar-ne ben aviat algunes receptes. Espero que em surtin tan bé com li solen sortir a la meva germana, que és la pastissera de la família!

1/10/10

Braç de gitano de patata

IMG_4480

La recepta que us presento avui la vaig treure del blog de la Margarida. Ella la va titular “El rollo de Arno” perquè, tal com ens explica, la seva recepta va sorgir de la necessitat de millorar el rotlle de patata de la seva amiga que, tot i elaborar un plat exquisit, tenia certs problemes per aconseguir que la patata agafés consistència. La aportació de la Margarida a la recepta va ser afegir gelatina a la patata i, d’aquesta manera, va aconseguir la textura desitjada.

Com que em va semblar molt bona idea, vaig decidir seguir els seus passos. La meva recepta té un farcit una mica diferent, però vaig seguir el consell de la Margarida i vaig afegir gelatina a la patata. El resultat va ser excel·lent, llàstima que vaig enrotllar el braç de gitano abans que la patata estigués completament freda i se’m va enganxar una mica al drap. De totes maneres, retallant una mica les puntes i afegint un xic de patata, l’esguerro no es va notar gaire…

Ingredients per al puré de patata:

1 kg de patates
1 fulla de gelatina (cua de peix)
un rajolí de llet

Ingredients per al farcit:

3 llaunes de tonyina
olives verdes sense pinyol
blat de moro
pinya en almívar
cogombrets envinagrats
1 ou dur
maionesa feta a casa

Ingredients per decorar:

maonesa
2 ous durs
olives negres
anxoves

Preparació:

Temps estimat: 1h

IMG_4488
  • Comencem posant les patates a bullir amb un polsim de sal. Per provar que són cuites les podeu punxar amb un ganivet. La cocció depèn molt de la potència del foc i la mida de les patates.
  • Seguidament, retirem les patates del foc, les pelem i les passem pel passapurés. Si no teniu passapurés, les podeu aixafar amb una forquilla.
  • Poseu en remull una làmina de gelatina. Quan sigui ben estovada, la retireu i la desfeu en un got amb un dit de llet calenta.
  • Afegiu la llet amb la gelatina al puré de patata i remeneu-ho bé perquè quedi homogeni. Reserveu.
  • Prepareu el farcit mesclant la tonyina, les olives verdes tallades a rodanxes, el blat de moro, la pinya tallada ben petita, el cogombrets tallats a rodanxes, l’ou dur rallat i un parell o tres de cullerades de maionesa.
  • Quan estigui del tot fred, esteneu el puré de patata sobre un drap de cuina mullat però ben escorregut, procurant formar un rectangle regular.
  • Escampeu el farcit per la part central del puré formant un altre rectangle concèntric.
  • Enrotlleu la patata amb l’ajuda del drap.
  • Un cop tingueu el braç de gitano, poseu-lo en una safata. Si cal, podeu tallar-ne les puntes perquè quedi més estètic.
  • Cobriu bé el braç de gitano amb maionesa i, per sobre, hi col·loqueu l’ou dur rallat, les olives negres i uns quants filets d’anxova.
  • Podeu acompanyar el braç de gitano amb unes fulles d’enciams variats, amb pastanaga rallada, o amb el que més desitgeu.
El tros de braç de gitano que va sobrar, el vaig posar a la nevera i ens el vam menjar l’endemà, i quasi que estava més bo i tot. A més, al dia següent, es notava més l’efecte de la gelatina que, evidentment, és tot un encert!Espero que us animeu a provar-lo!
I que vagi de gust!